Ettems 

   Labradorer för 

   jakt och vardag

Oktober 2018

Ännu en månad som flyger fram – undrar om det kan bero på jaktsäsongen och antalet dagar som spenderas med hundarna på olika fågeljakter?

Valpkursen som startades i september har haft tre träffar nu, det fjärde tillfället kommande söndag. Det visade sig att det fungerar att ha valpkurs utomhus även under hösten – bara jag hittar tiden för det. Gjorde jag det i år så kan jag göra det nästa år också är min tanke. Klockslaget har vi anpassat utifrån att flera deltagare är aktiva jägare vars huvudsäsong med drevjakt börjar 1 okt till skillnad mot min (fågeljakt) som är tidigare. Istället för förmiddagstider så har vi lagt tider på sen eftermiddag – vilket har uppskattats då man först hinner ut med sin drivande hund för att sedan kunna ta med den yngre till valpkursen.

Även i oktober kommer vi ha haft två slyngelträffar. Vi testar något nytt och valde att förlägga en träff på morgontid och en på kvällstid. Kvällstid har vi alltid kört förut men det visar sig att efterfrågan fanns även för morgontiden. Det kommer vi alltså att göra om. Slyngel är man när man som hund är fyllda 6 månader och uppåt, du väljer själv hur länge din hund är slyngel – den äldsta slyngelhund som deltagit var 8 år. På slyngelträffarna jobbar vi med individuell träning i grupp alltid med fokus på relation, följsamhet och stadga.

Privatträningar fortsätter att engagera mig. Att bygga relation är en återkommande punkt – om vi inte har ett ömsesidigt förtroende oss emellan vi och hunden blir det svårt, dvs om vi inte litar på hunden så har den ju ingen anledning till att lita på oss. Även att kunna läsa av ”vad som finns i snöret”, dvs hunden, dess beteende och mentala förutsättning är A och O för att träningen ska ge det resultat vi önskar. För mig som handledare är det också viktigt att kunna anpassa mig och sättet jag handleder på till dig som förare. Precis som hundar har olika förutsättningar som vi behöver ta hänsyn till, så har förare olika förutsättningar att ta till sig handledning och genomföra övningar som jag behöver ta hänsyn till för att få dig att lyckas med din hund. För det är ju där min yrkesskicklighet måste komma fram - att få dig att lyckas med din hund!

Den 21 oktober skulle vi haft en kurs för medlemmar i LRF Ungdom Södermanland.  Tyvärr var intresset från ungdomarna för denna kurs som förbundet sponsrade dem med för lågt och fick ställas in.

Kosta Klövers kennel har nu bjudit in sina valpköpare till kennelträff 18 november. Det innebär att jag också stolt kan berätta att jag har fått förtroendet att vara instruktör på deras kennelträff. Då det är både Alpländische Dachsbracken och Labrador retriever som kommer så måste innehållet möta båda raser. Därför kommer vi att prata om hundars beteenden, mentala utveckling och förutsättningar, relationen förare – hund, samt om spår- och apporteringsövningar.

Vill ni läsa om Knastra och mig som blivande skogsbrandsekipage så har Mari Nälsén gjort ett reportage som publicerades i ATL nr 69 den 12 oktober 2018. Det har också uppmärksammats av Räddningstjänsten som har kontaktat mig för mer information om skogsbrandsekipage – jätteroligt!

Igen, ett stort TACK för att ni ger oss förtroendet att handleda er i ert hundägande och -tränande!