Ettems 

   Labradorer för 

   jakt och vardag

September 2018

Om augusti flög fram så är det inget mot vad september gjorde. Det är ju redan oktober!

Denna höst har vi gjort något nytt – vi startade en valpkurs i slutet av september. Bland det högsta deltagarantalet vi haft på valpkurs är det också – hela åtta ekipage kommer att träffas fem gånger med avslut i november. Varför går man då en valpkurs? En av deltagarna hade fått frågan av en bekant som undrade varför han skulle gå valpkurs – han hade ju haft hund förut. Ja, var deltagarens svar. "Jag har haft hund förut, men om ingen av dem blivit riktigt som jag tänkt, då måste jag ju göra en förändring. Därför går jag en valpkurs – jag tror att det kan bli bättre än förut om jag får lite hjälp, redan nu är det bättre än det varit med tidigare hundar."  Att som instruktör få ta del av ett sådant samtal är uppskattat och jag tänker att vi hjälper varandra ur den invanda bekvämlighetszonen under en kurs och mitt mål är att få deltagarna till den proximala utvecklingszonen där de lär med hjälp av mig och varandra. 

Under september hann vi också med två slyngelträffar. Även dessa fylldes snabbt och det var totalt tjugo ekipage som valde att se sig själva som slynglar. På slyngelträffarna jobbar vi med relation, följsamhet och stadga. Övningarna beror på vilka ekipage som anmält sig och blir ofta individuell träning i grupp.

Även bokningar på privatträningar har fortsatt att komma in. Ofta handlar det om att arbeta med att bygga upp ett relationskapital för att få en fungerande vardag. Ibland handlar det om specialdressyr, såsom apportering eller specialsök. Ibland är det för att hunden ska bli ett hjälpmedel till en förare med kognitiv funktionsnedsättning. Oavsett så är det alltid lika utmanande och kul att få hjälpa till en bit på vägen.

Den 21 oktober kommer vi att hålla en kurs för medlemmar i LRF Ungdom Södermanland. Det finns även en förfrågan från en kennel att hålla i innehållet i deras kennelträff. Mer om detta kommer längre fram.

Jag skrev ju förra månaden om att det skulle komma att presenteras samarbeten som var på gång och tankarna framöver för företaget Ettems. Jag måste hålla er på halster ännu en månad eller två. Senast till årsskiftet kommer det att presenteras!

Jag vill säga ett stort TACK till er alla – för att ni ger oss förtroendet att vara med er en bit på vägen!