Ettems 

   Labradorer för 

   jakt och vardag

Maj 2018

I maj månad avslutades de flesta längre kurser.

Vardagslydnaden avslutades med en lagtävling på en anpassad agilitybana. Här gällde det att vara smidig, ta sig över hinder, samarbetsvillig, apportvillig eller stadgefast och sist men inte minst –  det gällde att vara pricksäker som förare. Något som faktiskt ställde till mest bekymmer. Nåväl, nästa vardagslydnadskurs ska vi lägga in ett tillfälle där vi bara ska träna pricksäkerhet och kast med liten boll för förare. Vill ni se bilder från sista tillfället så finns de på Facebooksidan och i gruppen Ettems hundkurser för jakt och vardag.

Vi har fortfarande stor efterfrågan och överväger att planera ännu en vardagslydnad med start under juni månad.

Valpkursen avslutades även den. En mindre skara kunde fullfölja och sista tillfället överraskades de med bad och de överraskade mig med gott fika.  Det finns en planerad riktad valpkurs med start 28 juni. Den är riktad mot apporterande raser (3 – 6 mån). Förutom valpfostran lägger vi även in strukturerad apporteringslek utifrån valpens nivå men strävar även mot den proximala utvecklingszonen. Övningar sker på individnivå i grupp. Vi ses sedan fyra tillfällen till: 5, 12, 26 juli samt 2 augusti. Kurskostnad 1700 kr/ekipage inkl moms.

Den 4 juli startar vi också en ny valpkurs öppen för alla raser, 3 - 6 mån. Valpfostran med fokus på relation och följsamhet. Övningar sker på individnivå i grupp. Fem onsdagar kl 17.30 - ca 19, start 4 juli därefter 11 och 25 juli samt 2 och 8 augusti. Kurskostnad 1200 kr inkl moms. Plats Sörmland, Bettna.

I valpkurserna lägger vi, som jag tidigare skrivit, grunden för resten av tiden med hunden. Här byggs relation och åter relation.

Även de fyra tillfällena inom apportering är nu avslutade. Sista tillfället sågs vi vid sjön. Vi genomförde markeringsövningar på både land och vatten. Vi utmanade alla hundar och förare. De överraskade i sin tur med gott fika och fina blommor – otroligt stort tack för att vi fått förtroendet att följa er en bit på vägen!  Kom ihåg att målet är relationen mellan hund och förare, stadga och följsamhet och att övningar behöver individanpassas efter ekipaget men övningens grundtanke kan vara densamma.

Årets första valpkull, Ettems Y-kull (Searover Loading Kilroy och Ettems Ryka) födda 30 mars, är nu levererade. Ett par kommer att komma tillbaka i omgångar för träningshjälp, kanske kommer det skrivas lite om det.

Kommunikation kan vara svårt. Även mellan förare och hund. Från och med april månad erbjuder vi utredning vid problem. När du och hunden inte hittar fram till varandra kan det behövas någon som hjälper er att komma på banan. Det största arbetet kommer att ligga på dig som förare men jag erbjuder handledning så att vi ska kan hjälpas åt med att ta reda på orsaken och finna lite olika metoder för att du ska kunna arbeta er framåt.

Halvdagshundläger eftermiddagstid för barn mellan 9 - 13 år, 26 - 28/6 2018. På detta läger kan man låna hund och man får lära sig grunder inom hundskötsel och möjlighet att prova på lite olika träningsinriktningar. Är barnet yngre men har god hundvana hör av dig så kan vi se om vi kan anpassa för ditt barn.

När semestertider stundar kan det vara bra att veta att det finns möjlighet att inackordera din hund hos oss. Du kan också välja till att få din hund tränad under vistelsen.

Som tidigare finns det fortfarande möjlighet, främst måndagar och fredagseftermiddagar att boka tid för en privat träning. Det går att vara en eller flera förare och ni talar om vad ni vill ha hjälp med!

Ingen har väl undgått GDPR? Vad som gäller hos oss hittar du på hemsidan under GDPR.

Anmälan till kurser: Det går bra att anmäla sitt intresse via Facebook (Ettems hundkurser via PM, mail mette.svarvare@gmail.com eller sms 070-3282037). När gruppen är fulltecknad får du ett pm med mer information. Välkommen med din anmälan!