Ettems 

   Labradorer för 

   jakt och vardag

April 2018

I april månad pågår de flesta längre kurser för fullt.

Vardagslydnad har ett högt deltagarantal och vi har mött det med att vara två eller fler instruktörer.  Detta för att möta allas behov på bästa sätt utan att tumma på vad vi står för - relation, följsamhet och utveckling. Vi har haft två träffar och under april kommer vi att ha tre till för att sedan avsluta i maj. Vi har fortfarande stor efterfrågan och överväger att planera ännu en vardagslydnad med start under juni månad. Det går bra att anmäla sitt intresse via Facebook (Ettems hundkurser via PM, mail mette.svarvare@gmail.com eller sms 070-3282037).

Valpkursen har sin andra och tredje träff. I och med den andra träffen kan man inte längre hoppa in i pågående kurs. Det går dock att anmäla sitt intresse för valpkurs och vid fem intresserade försöker vi starta så omgående vi kan. Det finns en planerad valpkurs med start i juli. I valpkursen lägger vi, som jag tidigare skrivit, grunden för resten av tiden med hunden. Här byggs relation och åter relation.

Vad gäller apportering så fortsätter vi med tillfället som kommer att behandla sök, vi kommer att arbeta med ett sök som är tänkt för den unga hunden men som kan anpassas till en äldre rutinerad hund om så önskas. Finns två platser kvar till detta tillfälle, 15/4 kl 14 – 17. Genomgående är målet relationen mellan hund och förare, stadga och följsamhet. Övningarna individanpassas givetvis efter ekipaget men grunden är alltså densamma.

Under april månad finns också möjlighet för dig och din hund att få följa med och apportera vid skyddsjakt på gås (ca april månad). Vi pratar extremt tidig morgon, inga fasta datum utan "snabba beslut" (du kommer att få erbjudande med ca två dagars varsel och har givetvis rätt att tacka nej), frukostfikakorg ingår, i bästa fall (som det är på jakt) gåsapport/er. Detta tillfälle genomför du och din hund med handledning från start till slut. 1 - 2 platser per tillfälle, pris 800 kr per ekipage, betalning när datum erhållits och du tackat ja. Vi förbehåller oss rätten att välja ekipage utifrån förutsättningar. Du som är intresserad - skriv ett PM och berätta om er som ekipage. 

Årets första valpkull (Searover Loading Kilroy och Ettems Ryka) föddes natten till den 30 mars. Det blev nio stora fina valpar, fyra gula (3 hanar + 1 tik) och fem svarta (2 hanar + 3 tikar). Vi håller nu på att kontakta de som skrivit upp sig på vår intresselista.

Specialpedagogisk ekipageutredning. Kommunikation kan vara svårt. Även mellan förare och hund. Från och med denna månad kommer vi därför också att erbjuda utredning vid behov. När du och hunden inte hittar fram till varandra kan det behövas någon som hjälper er att komma på banan. Det största arbetet kommer att ligga på dig som förare men jag erbjuder handledning så att vi kan hjälpas åt med att ta reda på orsaken och finna lite olika metoder för att du ska kunna arbeta er framåt. Mer om detta kommer du att kunna läsa på hemsidan. Vill du veta mer innan hemsidan är uppdaterad så hör av dig!

Halvdagshundläger för barn mellan 9 - 13 år, 25 - 28/6 2018. På detta läger kan man låna hund och man får lära sig grunder inom hundskötsel och möjlighet att prova på lite olika träningsinriktnignar. Är barnet yngre men har god hundvana hör av dig så kan vi se om vi kan anpassa för ditt barn.

Som tidigare finns det fortfarande möjlighet, främst måndagar och fredagseftermiddagar att boka tid för en privat träning. Det går att vara en eller flera förare och ni talar om vad ni vill ha hjälp med!

Ettems Ryka med de nio valparna. Pappa är Searover Loading Kilroy.