Ettems 

   Hundar för 

   jakt och vardag

Rykas Valp-blogg 

Mullvadspremiär

Tjena.

Hur är det med er? Jag har varit på utflykt några dagar. Vi har varit på jakt. Alla här vad med och det var stor uppståndelse. Vi var i Västergötland på den där mullvadspremiären. Husse å matte å alla andra hundar och jag såklart. Alla har laddat i flera veckor. Quartz(brorsan) skulle visst vara stjärnan i år. Han hade rutin från förra året och har tränat hela året på att gräva på baksidan. Han är duktig på det.

Det visade sig att det var dålig fart i jorden och frostnätterna gjorde att mullvadarna valde att hålla sig undan. Quartz säger att han hade hittat en om han bara fått gräva mer. Men någon gubbe sa ifrån och babblade något om att bönderna inte tyckte om hans grävegenskaper.

Jag var med å skar torv, eller som dom sa där nere sköret törv. Det var kul! Där grillade vi korv vid en mysig stuga i skogen.

Jag var också med på en föreläsning om det stora mullvadsprojektet. Det var väldigt intressant, jag lärde mig mycket och efter ett grävprov fick jag godkännande på att vara med på jakten nästa år. Passar bra eftersom jag är en jakthund.

Nu är vi hemma igen och firar Valborg i soffan medans vi tittar på tv. Alla tror att jag sov men för mig räcker det att lyssna för att förstå handlingen.

Puss å kram

Bästa Glöda

 

 

Glöda har skönhetsvård

Tjena.

Låg och sov räv och så lämnade husse telefonen. Tänkte passa på att skriva lite igen. Vi var iväg på en minisemester -  jag, syrran och brorsan. Ja och så husse förstås. Jag har varit ute och sprungit i snön. Det kom två läskiga gubbar och hälsade på. Jag skällde på dem för säkerhets skull. Kändes bra då men.... husse verkade inte lika rädd för gubbarna så han var inte lika imponerad.

Nu är vi hemma igen. Jag fick gå lös på en promenad för någon dag sedan. Då hittar jag ett ställe där det inte gick att gå på vattnet. Jag blev badsugen och hoppade i. Det var skönt. Jag blev helt svart i pälsen och luktade gott. Husse och matte var inte lika glada för mitt initiativ.  De satte in mig i ett mindre rum alldeles ensam och sa att jag inte fick vara med dem i soffan.

Nu luktar jag som vanligt igen och får ligga i soffan ;) . Jag har hört att vi kanske skall ut och grilla korv idag. Det hoppas jag verkligen för det är KUL!

Rapportering från Glöda

Igår kom det ett sms, en längre hälsning från Glöda. 

Tjena.

Hoppas allt är bra. Jag har haft skrivkramp ett tag. Mycket jakter och viktiga uppdrag har också försenat mina rapporter. Husse har fått för sig att jag ska jaga levande djur i skogen istället för att apportera. Jag förstår inte riktigt vad jag ska göra, men jag springer efter djur i skogen så länge jag vågar. Brukar inte springa mer än 100 meter.

Jag har också träffat helt livsfarliga djur i skogen. Dom är svarta och väldigt elaka. Brorsan å syrran brukar stå och skälla in i någon buske. Då smyger jag dit för att hjälpa till. När jag kommer fram så brukar busken explodera och ut kommer dessa svarta monster. Efter att jag sett dem så brukar jag hålla mig lite närmre husse ett tag.

En gång däremot så räddade jag mig och husse från ett sådant monster. Fick se monstret 100 meter bort och det kom rakt emot oss. Jag tänkte att nu, nu är det min tur att agera eftersom husse verkade rädd.... Jag tog ett par steg fram och reste vartenda hårstrå för att se lite större ut. Sedan skällde jag några gånger. Då vände monstret in i skogen igen. Så det är tack vare mig att vi sitter här idag. Jag å husse <3 .Han verkar evigt tacksam för att jag räddade oss!

Nu kommer skrivkrampen igen. Ha det så bra. Saknar dig lite ibland;)

Blöta pussar// Glöda

Glöda hjälper till

Hej, hej.

Nu skall du få höra.

Jag har varit på andjakt igen. Nu var jag jätteduktig, apporterade på husses kommando, nästan hela dagen. Jakten gick bra. 

Jag tjuvlyssnade på husse och en gubbe till på lunchen. Dom sa att vi skulle ta det lite lugnt i sista vattnet för att jakten hade gått så bra. Jag förstod att dom var trötta. Så jag tänkte att nu är det dags för mig att rycka in. Jag sprang till dammen i sista drevet och skrämde upp alla änderna, så att de trötta gubbarna skulle slippa att anstränga sig för mycket. Jag hade i alla fall mycket krafter kvar.

Efter min stöt så blev det superkul, massor att apportera och alla hade roligt. Tur att jag var med.

Puss å kram // Glöda

Glöda Gåsapportör

Tjena.

Idag har vi jagat gäss. Eller jagat och jagat. Blev ganska sparsamt. Jag hämtade i alla fall 100% av alla gäss eller gås ;) Igår apporterade jag änder. Det gick bra! Jag har kommit på att det är lättare att hitta dom om jag springer när jag vill och inte när husse säger att jag ska. Han blir dock lite sur då så jag funderar på att sluta med det. Men ibland går det bara inte hålla sig. Det var i alla fall en gubbe/skytt som sa att `"han med keps" hade en duktig hund. Jag förutsätter att han menade mig! Imorron är det mera andjakt. Jag har det ok;) puss å kram//

Glöda

Glöda - Ingen märker något...

Tjaba!

Glöda här. Har inte orkar skriva på länge. Klagar på husse som fått med mig på nya intressen. Ishockey kollade vi på ganska mycket. Det var roligt. Soffan varannan kväll. Vi håller på ett hockeylag från Göteborg. Dom vann det mesta men nu är det slut. Husse säger att det drar igång när det blir lite svalare ute.

Vi har tränat en del. Jag har, som du vet, lärt mig att knallapportera. Husse verkar stolt ändå ;) . Vi har även hämtar dummisar i vattnet. Det var kallt!! Men kul, så det var det värt.

Sista dagarna har vi fiskat också. Som vanligt! Nu fiskar vi taggiga fiskar som man får passa sig för i båten så man inte sticker sig. Det är skönt att vara på sjön. Ibland ser man fåglar. Dom är roliga att titta på. Ibland sover man. Det är härligt helt enkelt. Man man blir trött efteråt.

Nu skall jag smyga in i soffan där sitter dom och ser på tv. Dom märker garanterat inget ;)

puss puss //Glöda

Som sagt - de märker INGENTING ;)

Glöda - storfiskaren

Hejsan.

Nu äntligen kom jag över telefonen igen. Peter håller den i ett järngrepp men nu lyckades jag ta den och smita undan. Vi har varit iväg under påskhelgen till ett ställe där det där hårda på vattnet var borta. Så jag var inte sen med att ta ett dopp. Det var skönt. Sedan skulle det fiskas. Som sagt, det verkar inte så svårt. Peter hjälpte mig men jag stod nog för det största arbetet, skulle jag säga. Jag fick också ett stort märgben för att ha något att göra när jag tröttnade på fisket. Sedan har vi tränat en del. Lite sök, markering i eländig terräng och några, enligt mig, enkla linjer. Det har gått bra. Lite synd på söket, där hade dom lagt dummisarna på ett litet område, mycket mindre än det jag letade på i alla fall. Så det tog lite tid att hitta dom. Men det var kul, jag fick springa mycket. Slarvar med avlämningarna ibland men jag tycker inte det är så noga. Peter verkar tycka att det är viktigare än mig i alla fall. Idag gick vi världens kortaste promenad också. Vi gick en liten, liten bit. Så började det att regna. Då vände den oklädde och vi hundar fick vackert gå hem igen. Förresten så har dom andra hundarna slutat tro att vi skall ha valpar, så nu kan jag vara med dom igen. Det är skönt.

Puss och kram// Glöda

P.s bifogar en bild på min fisk. Fast jag fick minsann inte hålla i den när den skulle visas upp. Då fick jag sitta bakom. Men det är MIN fisk - bara så att du vet.

Glöda glöms bort...

Hejsan.

Hur är läget? Jag har det bra. Lite tråkigt bara. Får inte vara med dom andra hundarna. Ja förutom Essi då. Hon är snäll men väldigt bestämd. Hanhundarna vill fortfarande att vi skall ha valpar. Hoppas det går över snart så jag kan vara med dom lite mer. Tycker brorsan och Quartz är roliga. Vi har varit ute och huggit i skogen ett par dagar. Sedan har vi eldat gräs. Det var jag inte så delaktig i för Peter litade inte på att jag skulle hålla mig ifrån elden. Pucko! Det fattar väll vem som helst att men inte skall springa i eld? Idag glömde dom mig i garderoben. I flera timmar. Peter åkte hemifrån och Malin som också bor här visste inte att jag var hemma. Det är en ganska stor garderob, som ett helt rum. Så plats fick jag. Det fanns massa roliga skor och andra grejer att gnaga på. Men duktig och väluppfostrad som jag är så gjorde jag förstås ingenting. Tittade igenom lite kort också. Hittade det här på mig och brorsan. Söta vi var. Nu har brorsan växt upp, fast jag är fortfarande lika söt;) hör av mig snart igen.

Puss och kram //Glöda

Glöda hälsar

Hej.

Glöda här. Idag har jag varit på årsmöte. Det var massa babbel. Var inte med på allt men det togs säkert några viktiga beslut. Tror jag. Efter att besluten var tagna så åkte vi hem igen. Väl hemma märktes det på Peter att han var mys-sugen. Vi satt och gosade ett tag. Sen kom hon som bor med Peter hem. Hon skulle visa att jag kunde lämna av dummisen utan att spotta den. Det var synd. Nu kan jag inte luras längre. Så nu är det bara att lämna av som man bör i fortsättningen. Jag har det bra här i alla fall. Det är kul. Saknar dock dig en del, så jag kommer och hälsar på någon dag.

Puss och kram// Glöda

Glöda och spöken?

Hej.

Idag har varit en lång dag. Började med att Peter kom upp kl 04. Ingen reagerade på det, han har ju lite konstig dygnsrytm har jag lärt mig. Men när han tog på sig dom där snabba skorna och började rota med kopplena så fick jag försöka se pigg och glad ut. Det gjorde Ajax också, men jag tror han faktist var det. Han verkar morgonpigg. Quartz och Essi, två andra nya kompisar var mer trögstartade. Men ut skulle vi. Blev en runda i pannlampans sken. Det luktade hjort och grävling längs vägen. Det var helt ok när man väl kom igång. Sedan åkte vi iväg. Bara jag och Peter. Flera timmar i bilen. Så när vi kom fram var det massa snö. Det är kul när det blir spår när man springer rundor;) nu är vi i ett hus långt ute på landet. Dom har en hund och en katt här. Men jag har bara sett dom på lite håll. Nu ska vi sova. Quartz har sagt att det finns spöken i detta huset. Lite pirrigt är det, men jag tror inte på spöken så det skall nog gå bra.

Godnatt.

Puss och kram //Glöda.

Glöda rapporterar igen

Hej Mette.

Har varit dålig på att skriva det sista. Jag har inte gjort något speciellt. Har fått gå lite lös runt den dära gubben. Peter heter han förresten. Har fått en ny kompis också, Ajax. Han springer hela tiden när vi är ute och ibland om det är öppet, så får även jag springa med honom. Idag skällde jag ganska mycket på honom också. Verkar som Peter vill att jag skall skälla när jag jagar, har hört honom säga det iaf. Sedan har vi fiskat igen. Jag har lärt mig också.
Om jag kör ner huvet i hinken och doppar ner till botten så fanns det massor av mörtar. Jag fick 5-6st. Sen kom jag på att det bubblade mycket om man blåste ut under vattnet. Det var kul. Smakade på en död mört också. Det var gott! Sen får jag inte vara själv med dom andra hundarna längre heller. Det är ganska skönt. Dom verkar tycka att vi skall göra valpar ihop. Men jag känner dom ju knappt, så dom får allt vänta. Jag känner mig för ing också. Imorrn skall vi åka till ett ställe med massa snö, det skall bli spännande.

Massa pussar//Glöda

Jag och två av mina nya kompisar-

Dagens rapport från Glöda, dag 6

Hej där,

idag kan du inte gissa vad jag gjort. Vi började i morse och såg starten på Vasaloppet. Sen skulle vi ut på äventyr, vi skulle ut och fiska. Visste inte riktigt vad det innebar men min nya husse har lovat att vi skall hålla på en del med det. Så jag kommer lära mig! Det jag visste var att fisken lever i vattnet så jag förstod att det skulle finnas chans till bad. Vi åkte till badplatsen där vi badade i somras. Så gick vi ner till vattnet. Men det var konstigt, vattnet var hårt och vi gick ovanpå det. DET GICK INTE BADA! Vi gick flera kilometer på vattnet för att sedan göra små hål där badvattnet kom upp. Hålen var dock för små så det gick inte att bli blöt. Ur hålen kom det upp små taggiga fiskar som jag inte fick bita i. Sen när vi var klara så gick vi tillbaka till bilen och åkte hem. Det där med fiske verkar inte så svårt tänkte jag när vi åkte hem. Nu är jag trött och väntar på kvällsmat och Farmen. Imorgon börjar en ny vecka, vi får se vad den kan erbjuda.

Puss puss // Glöda

Rapport från Glöda, dag 5

Hej Mette.

Igår skulle nya husse ut och fiska på morgonen. Då fick jag följa med brorsan och hans matte på långpromenad! När vi kom hem var husse hemma. Vi åkte hem till dig på lite träning på eftermiddagen. Jag var lite slarvig med avlämningarna igen. Kommer säkert bli någon Håll Fast-övning för mig snart. Efter träningen skulle vi hem och käka och se på film. Äntligen fick man slappa lite. Somnade i husses knä. Han sov också djupt så filmen vet vi inte riktigt hur den slutade. Minns knappt hur den började;)

puss och kram //Glöda

Meddelande från Glöda

Igår fick jag ett sms från Glöda:

Hej. Idag har vi varit i slakteriet, jag har smakat dovkött och kronkött. Bättre än torrfoder kan jag säga;) får lite gaser i magen bara. Idag kastade han som hämtade mig hos dig en sådan där träningsfågel. Sedan backade vi och så sa han till mig att jag fick springa och hämta den. Då sprang jag lite långsamt för att jag kände mig osäker. Tog den och så full fart till, han den där. Så försökte jag lämna den till honom men han tappade den... Klanten. Hörde ju vad du sa om mig innan jag åkte. Så nästa avlämning skulle bli bättre ändå tänkte jag. Då hoppade jag upp med med den konstgjorda fågeln i ansiktet på honom. Han blev då jätteglad och det blev jag också. Han verkar inte riktigt lika farlig längre. Börjar trivas ganska bra här borta. Hade fint// Glöda." 

Det värmer mitt hjärta att höra <3

Glöda rapporterar

Nytt meddelande från Glöda.

"Hej.

Idag har varit en ganska tråkig dag. Fick en promenad på morgonen, ganska kort, gubben som gick med mig skyllde på vädret. Sedan fick jag vara inne med hundarna som dom har i det nya huset. Tråkigt!! Sen kom han hem, den där som skall vara med mig nu för tiden. Vi skulle åka till Eskilstuna och köpa fiskegrejer. Fiskegrejer? Va fasen? Fick i alla fall se till att det blev några dummisar inköpta. Väl hemma igen skulle vi åka bort på middag. Suck. Ingen rast, ingen träning, ingen lek. Bara bilåkning hit och dit. Så tur man inte är åksjuk;)

Hälsningar från Glöda"

Fast jag vet att de faktiskt har tränat lite apportering. Och jag har en suddig bild på en ulltuss som är på väg ut på linjetag.

Andra markeringar

Igår var vi ute och tränade. Vi var fyra stycken som placerade oss på två sidor om en liten, för tillfället, torr bäckfåra. Två dummys var hade vi och så fick vi "beställa" vem som skulle kasta och var (ungefär) det skulle hamna. Tanken var att träna markeringar. Det var Glöda och en syster till henne, mormor Zota och moster Tess, ganska skiftande i vad man tänker sig att de olika hundarna ska klara av. Glöda sitter lugnt vid min sida, utan koppel. Både när jag kastar åt andra och när andra kastar. När hundar får kommando att apportera sitter hon också lugnt. När hon själv får kommando far hon iväg som skjuten ur en kanon. Lokaliserar snabbt dummyn som hon har markerat och kommer tillbaka. Springer i lovar runt mig men håller dummyn. Igår kunde jag klappa henne och hon höll men när jag närmar mig med händerna så släpper hon den direkt. Det blev också lite Håll fast-övning med dummy ute i marken idag, med inkallning. Det gick bra. Vi ska nog lägga upp ribban lite på kravet nu - hon kan faktiskt hålla. Glöda är en himla kul hund att jobba med. 

Tankar om markeringar som varit

Idag kom röntgenresultatet på Glöda. Det var som befarat inte helt bra. Bilderna på höfterna tyckte jag hade flaggat för en eventuell anmärkning på vänster bak. Armbågsbilderna hade jag knappt tittat på. Aldrig sett ett fel på armbåge. Glöda hade Hd A på sina höfter, inget fel alls alltså. Men tyvärr, ett stort tyvärr - men inte oväntat, tyvärr, Ed 2 på armbågarna. 

Jag tror att det var den 28 mars 2015 första gången jag såg att Glöda markerade på ett framben. Tror jag skrev i bloggen att det var det vänstra. Sedan har hennes frambens rörelsemönster stört mig. Så mycket att jag till slut bestämde mig för att inte bry mig om det fram tills dess att hon kom upp i rätt ålder för röntgen. Och det var som jag befarat. För mig som har ett kombinerat intresse av avel och jakt så betyder det att Glöda kommer att få ett nytt hem. Ett hem där hon får fortsätta vara den lilla, nätta, fina och mycket älskade tik hon är. Där hon får jaga och användas så mycket det fungerar. Jag hoppas och tror att det kommer att fungera mycket bra hela hennes liv då hon är en liten nätt tik (18 kg).  

Idag är det fyra valpar av elva som är röntgade. För min del blev det just än viktigare (ur avelsynpunkt) att fler gör det. Har ni möjlighet - röntga er valp. Tack snälla för att ni gör det / har gjort det!

En fin liten tik

Ska jag tro på det där, matte?

Ettems Höstglöd funderar på om hon verkligen ska bli storasyster...

Kvällsträning i mörker

Ikväll tog jag med mig Glöda och Elda ut på en spontanträning. Två dummys och två hundar. Jag gick till en av hagarna där vi inte varit på länge, satte Glöda under kommandot STANNA, lämnade henne och gick iväg ca 20 m för att arbeta med Elda. Efter tre dirigeringar så kom Glöda smygande mot oss. En harkling och frågan "vad håller du på med" fick henne att vända om och gå mot sin ursprungsplats. Jag fick gå och hjälpa henne tillbaka till den exakta ursprungsplatsen och sedan rörde hon sig inte mer innan hon fick lov. Jag jobbade färdigt med Elda och gick sedan och bytte hund. Glöda smög upp fint vid min sida och gick som klistrad vid mitt ben när vi gick fram till staketet. Vi följde staketet rakt fram ca 40 m och sedan la jag ut en dummy. Vi gick tillbaka samma väg. Jag satte Glöda ner, stopapde pipan i munnen och riktade in henne. Ett lätt Glöda får henne att springa rakt fram bort till dummyn, plocka upp den och..... hålla fast den för att ge sin matte i handen. CHECK! Håll fast träningen har inte varit intensiv men tydligen gett resultat. 

En gång till gjorde jag om samma procedur. Vi gick bort tillsammans, jag visade att en dummy lämnades, droppade en som hon inte såg. Gick tillbaka och skickade igen på ett linjetag. Samma fina inleverering - i hand, dock kan avslutet få bli ett sitt också. Vi kommer till det... Sedan tog jag henne med mig och gick ett par meter till längre bort. Vände upp, riktade in och skickade på linje. Utan minsta tvekan springer lilla fröken gul ut, plockar upp och levererar i hand. Duktig ettårig tös! Matte glad :)

Uppstart

Idag var Glöda med på valpkurs som jag hade uppstart på idag. Hon uppförde sig exemplariskt. En ren fröjd faktiskt. Det är det första vi har gjort sedan filmen om Hållfast. Jag har inte hållit i den träning jag påbörjade innan löpet. Usch och fy och bättring på mig. Nu när hon har löpt färdigt så tänker jag - nya tag. Hon är säkerligen också ganska motiverad till att samarbeta eftersom vi inte haft så mycket av den varan på sistone. Nu kör vi!